Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Απόψεις

«Καραντινάτες» συμβουλές του Γ.Μασλαρινού στους αθλητές

Published

on

Με άρθρο του στο ditika.gr ο διεθνής καλαθοσφαιριστής, Γιώργος Μασλαρινός, αναφέρεται στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζει ο αθλητισμός λόγω κορωνοϊού και πώς μπορούν να στηριχθούν οι νέοι αθλητές.

H  άθληση στον καιρό της καραντίνας

Στην πρωτόγνωρη κατάσταση που ζει η ελληνική κοινωνία, ο αθλητισμός  και το μπάσκετ, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να κρατήσουμε το ενδιαφέρον και την αγάπη των παιδιών για τον αθλητισμό με τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτουμε. Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα κάνουμε πράξη εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία ώστε να υπάρχει επαφή με τους αθλητές. Προγράμματα εκγύμνασης μέσω τηλεδιασκέψεων από τους προπονητές της ομάδας, ομαδικές συζητήσεις για το μπάσκετ αλλά και διατροφικές οδηγίες.

Πιο συγκεκριμένα οι γυμναστές της ομάδας με βάση την ηλικία και το επίπεδο ανατροφοδοτούν τους αθλητές με το κατάλληλο πρόγραμμα εκγύμνασης, δίνοντας μεγάλη προσοχή πάντα στην εκτέλεση των ασκήσεων ειδικότερα από τους μικρούς σε ηλικία αθλητές για την αποφυγή τραυματισμών. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορούν να εκτελούν το ατομικό τους πρόγραμμα σε εξωτερικούς χώρους και πάντα τηρώντας τα μέτρα προστασίας. ‘Όσον αφορά την προετοιμασία της ανδρικής ομάδας κάνουμε βίντεο με διάφορα στιγμιότυπα από τα σωστά και τα λάθη μας (ατομικά και ομαδικά) βασισμένα στις έως τώρα αναμετρήσεις μας.

Πολύ σημαντικό κομμάτι της επικοινωνίας είναι οι συζητήσεις και οι οδηγίες που δίνει ο διατροφολόγος στους αθλητές. Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να διατηρήσουμε το βάρος στα επιθυμητά επίπεδα για να είναι πιο εύκολη η προσαρμογή όταν ξεκινήσουν πάλι οι προπονήσεις.

Κατανοώντας ότι η διακοπή των προπονήσεων έγινε βίαια και απότομα και αυτό προκαλεί ένα σοκ και σωματικά αλλά κυρίως ψυχολογικά η σημαντικότερη ίσως επικοινωνία είναι με την ψυχολόγο της ομάδας. Η παρουσία της είναι απαραίτητη γιατί στο σημείο που βρισκόμαστε και με την ψυχολογική κούραση που υπάρχει η διατήρηση της ψυχικής υγείας των αθλητών είναι ο πρωταρχικός στόχος.

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι αποτελούν οι διαδικτυακές συναντήσεις που  κάνουμε με αθλητές υψηλού επιπέδου. Στη διάρκεια αυτών των συζητήσεων οι καλεσμένοι μας μοιράζονται τις εμπειρίες που αποκόμισαν στα τόσα χρόνια που διέπρεψαν στα γήπεδα, πράγμα το οποίο δίνει την δυνατότητα στα παιδιά της ακαδημίας μας να κάνουν ερωτήσεις και να λύσουν πολλές από τις απορίες τους.

Τέλος εξίσου σημαντικό κομμάτι είναι η επανένταξη των αθλητών στις προπονήσεις όταν ανοίξουν τα γήπεδα. Οι μήνες της απραξίας είναι πάρα πολλοί για τους αθλητές (ας μη ξεχνάμε ότι είναι η δεύτερη μέσα στο 2020)έχει δημιουργήσει στέρηση , λαχτάρα για επιστροφή στη δράση . Όλα αυτά τα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολές που θα έχουν συνέπεια την εμφάνιση τραυματισμών. Αυτός είναι ο λόγος που η επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα επιβάλλεται να γίνει πολύ αργά και σταδιακά. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 6 εβδομάδων προπονήσεων πριν την επανέναρξη των αγώνων εάν φυσικά ξεκινήσουν.   

Τίποτα από τα παραπάνω δεν αντικαθιστά την φυσική παρουσία των αθλητών στο γήπεδο. Παρόλα αυτά θεωρούμε χρέος μας να κάνουμε την μέγιστη δυνατή προσπάθεια να διατηρήσουμε την σωματική κατάσταση και να στηρίξουμε ψυχολογικά τους αθλητές μετά από αυτή την πολύμηνη απραξία.

*Ο Γιώργος Μασλαρινός ξεκίνησε την μπασκετική του καριέρα από τον ΒΑΟ. Αγωνίστηκε στις ομάδες του ΑΡΗ, του Forli (Ιταλία), του ΠΑΟΚ (κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα το 1999), του Αμαρουσίου (Κύπελλο Σαπόρτα 2001), του Παναθηναϊκού (πρωτάθλημα Ελλάδος 2004) και του Πανελληνίου. Διεθνής αθλητής με όλες τις εθνικές ομάδες, ο οποίος από το 2010 ίδρυσε τον Αθλητικό Όμιλο Εκμάθησης Αθλημάτων ΗΟΟΡ με έδρα το κλειστό γυμναστήριο «Σάλα Γεννηματά» στην οδό Ιπποκράτους με Γεννηματά γωνία, στις Συκιές που απευθύνετε σε νέους αθλητές στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης και της πετοσφαίρισης.  

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement