Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Μεταναστριών

Ενημερωτική Εκδήλωση-Συζήτηση την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης

Την ενεργό συμμετοχή των μεταναστών/-τριών και προσφύγων/-ισσών στην κοινωνική ζωή του δήμου θέτει επί τάπητος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνει με τη συμμετοχή εξεχόντων ομιλητών και την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, τιμώντας, όπως κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Μεταναστριών την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, στις 6:30 μ.μ., στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών-Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας», την οποία θα προλογίσει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και θα συντονίσει η ψυχολόγος, αναπλ. Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Μάρω Βασσάρα, θα αναδειχθεί, παράλληλα, και ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να αναλάβει το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων που επανασυστήνεται στον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η κ. Βασσάρα, «η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Μεταναστριών είναι η αφορμή για να θυμόμαστε τις αξίες που μας βοηθούν να συνδιαμορφώσουμε μια κοινωνία συνοχής και ανεκτικότητας. Χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί στη διαφορετικότητα, να επικοινωνούμε με ενσυναίσθηση και να κάνουμε θετικές σχέσεις χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα».

Και οι μικροί, όμως, παρευρισκόμενοι δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην παράλληλη εκδήλωση για παιδιά φτιάχνοντας Χριστουγεννιάτικα γλυκά και κατασκευές με τη βοήθεια της Σχολής Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής La Chef Levi.

Ομιλίες

«Τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Η περίπτωση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων» θα αναδείξει στην ομιλία του στην εκδήλωση ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Χατζηπαντελής, ενώ στις «Δράσεις του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών/-τριών και η συμμετοχή του δήμου στο ευρωπαϊκό έργο Migrant Voices Heard» θα εστιάσει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ιωάννα Αλεξιάδου.

Παράλληλα, στην εμπειρία και τις δράσεις του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και προσφύγων δήμου Θεσσαλονίκης θα αναφερθεί ως μέλος του η Φωτεινή Σιέχου, ενώ «Δράσεις κοινωνικής ένταξης προσφύγων» θα αναπτύξει εκπρόσωπος του Προγράμματος ΗΛΙΟΣ που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), φορέας με τον οποίο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συνεργάζεται εδώ και χρόνια σε πολλές δράσεις και προγράμματα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Μάλιστα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συμμετείχε σε διήμερη διαδημοτική διημερίδα του ΔΟΜ, του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη, του δήμου και της Αναπτυξιακής Καρδίτσας με αφορμή την πρώτη έρευνα του Δικτύου Πόλεων για την απασχόληση του προσφυγικού πληθυσμού και την ένταξή τους με τρόπο βιώσιμο και παραγωγικό στις τοπικές κοινωνίες και αγορές.

«Σταθερή πορεία συμπερίληψης και κοινωνικής ένταξης»

«Στον δήμο μας, την Ημέρα αυτή την τιμούμε ήδη από το 2011 όταν με το τότε Τοπικό Συμβούλιο Μεταναστών διοργανώσαμε μια κοινή εκδήλωση και προβάλαμε τον πολιτισμό των ανθρώπων που ήρθαν από την Αλβανία, τη Γεωργία, την Αρμενία και πολλές άλλες χώρες, και οι οποίοι επέλεξαν τον δήμο μας για να κατοικήσουν, να εργαστούν, να κάνουν οικογένειες και να συμμετέχουν στα κοινά», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.

«Έκτοτε», προσθέτει ο δήμαρχος, «έχουμε μια σταθερή πορεία συμπερίληψης και παροχής υπηρεσιών προκειμένου να υποστηρίξουμε την κοινωνική ένταξη και την πλήρη συμμετοχή όλων των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι του δήμου μας. Άλλωστε, το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας αντανακλάται στο βαθμό που είναι σε θέση να συμπεριλάβει όλα τα μέλη της, ανεξαρτήτως προέλευσης, φύλου, πεποιθήσεων ή δεξιοτήτων τους. Η αρχή αυτή αποτελεί για εμάς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση βαθιά πεποίθηση και πυξίδα στις πολιτικές που έχουμε αναπτύξει εδώ και 27 χρόνια τόσο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, αλλά και σε εθνικό επίπεδο μέσα από την ΚΕΔΕ».

Όπως προσθέτει ο κ. Δανιηλίδης «στην κατεύθυνση αυτή, στοχεύει και η επανασύσταση και λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, ενός συμβουλευτικού τοπικού οργάνου που έχει την αρμοδιότητα να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και προσφύγων για την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν».
info
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022
Ώρα: 6.30 μ.μ.
Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης)

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement